ABERNETHY BISCUITS


Slyšeli jste někdy o sladké sušence s kmínem? Já ne, ale nenechte se odradit, svou logiku to má.

Sušenku v 18. století vynalezl lékař John Abernethy jako zlepšovač zažívacího ústrojí. Věřil totiž, že většina nemocí byla způsobena poruchami trávení. Při vytváření této sušenky se nechal inspirovat dalšími lékaři. William Oliver z Bathu vynalezl sušenku Bath Oliver a Sylvester Graham pak grahamový krekr.

Abernethy vytvořil sušenku, která měla energii díky cukru, a kmín zde byl přidán kvůli jeho pověsti, že má karminativní účinek, což znamená, že zabraňuje nadýmání.

Sušenky Abernethy jsou ve Skotsku stále populární. Komerčně je vyrábí společnosti Simmers v Edinburghu, Browns Bakery na Orkneyských ostrovech, Walls Bakeries na Shetlandských ostrovech a Stag Bakeries v Isle of Lewis.

Hlavní otázka však zní - jak tato sušenka chutná?

Sama za sebe mohu říci, že kmín jako takový samotnou sušenku nijak zvlášť na chuti neovlivňuje. Já jsem do sušenek přidala opravdu velmi málo cukru, jsou tedy velmi jemné a občas narazíte na kmín, který jim však nijak neubližuje, možná se spíš jen zamyslíte nad tím, co tam dělá, když si kmín většinou spojujeme se slanými pokrmy. Mně osobně tam nevadí, a pokud by navíc měl mít i pozitivní vliv na zažívání, nemám důvod proč jej do sušenek nepřidat.


Těsto na cca 30 sušenek:

- 225 g hladké mouky

- 90 g másla

- 40 g cukru krystal

- 1 vejce

- 1 polévková lžíce mléka

- půl lžičky kmínu

- půl lžičky prášku na pečení

- špetka soli


Postup:

Do mísy si prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, cukr a na kostičky nakrájené máslo. Ze směsi vypracujeme drobenku.

V misce si rozšleháme vejce s mlékem a přidáme do těsta spolu s kmínem.

Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které přeneseme na pomoučený vál a vyválíme cca 3 mm vysokou placku.

Vykrájíme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a do každého kolečka 3x píchneme vidličkou.

Sušenky vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 9 - 11 minut.

Sušenky by měly mít lehce nazlátlou barvu.

Upečené sušenky přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.