AMARETTI
Amaro italsky znamená hořké, a jelikož jsou tyto sušenky vyrobeny z hořkých mandlí, říká se jim amaretti, což doslova znamená malé hořké.
Tradičně se podávají s dezertními víny, likérem nebo kávou,
Mohou mít také různé příchutě, často bývají obohaceny likéry, nejčastěji se však do nich přidává čokoláda.
První záznamy naznačují, že vznikly v Benátkách během pozdně renesančního období (polovina 17. století) a byly vytvořeny Francescem Moriondou, cukrářem u dvora v Savoyi.
Ta známější a romantičtější verze tvrdí, že v roce 1719 přijel do Saronny kardinál z Milána, který chtěl navštívit místní kostel. Dva milenci, kteří vlastnili pekárnu, mu chtěli na památku této příležitosti vyrobit speciální sušenku, měli však k dispozici pouze mletá meruňková jádra, cukr a vaječné bílky. Sušenky se musely péct při určité teplotě, aby se odstranil jedovatý kyanid v meruňkových jádrech.
To jej natolik potěšilo, že jim požehnal šťastné a celoživotní manželství, což vedlo k zachování tajného receptu po mnoho generací.
Ať je pravda jakákoliv, tou hlavní je, že toto je velmi jednoduchý a rychlý recept, který určitě můžete zařadit mezi ostatní druhy vánočního cukroví.
Těsto na cca 15 sušenek:
- 1 bílek
- 200 g mandlí
- 90 g cukru krystal
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Mandle rozemeleme najemno.
V další míse si vyšleháme bílek do pěny a postupně do něj zašleháme i cukr krystal.
Do vyšlehaného bílku nasypeme mandle a pomocí špachtle zapracujeme.
Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru a položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 15 - 17 minut.
Upečené sušenky nakonec přeneseme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.