BLONDIE
Brownies dnes zná asi většina z vás a dezert Blondie se poslední dobou začíná stále častěji objevovat v nabídkách kaváren. Ačkoli by se mohlo na první pohled zdát, že Blondie je novodobá "bonďatá" sestra čokoládových Brownies, opak je pravdou.
Blondie se objevilo mnohem dříve než Brownies. To bylo poprvé pečeno až po roce 1900, kdy se začalo přidávat kakao do receptů. Název Blondie ovšem přišel právě až po pojmenování čokoládové verze, která ovšem není pojmenována po své barvě.
Jak tedy Brownies získalo své jméno? Verzí je více a pro nás asi ani jedna není nijak podstatná.
Hlavní je pouze to, že Blondie je opravdu jemný a slaďoučký dezert, ve kterém můžete měnit náplně podle své libosti.
Hlavní ingrediencí by měla být především bílá čokoláda, ale pokud použijete tmavou, také neuděláte krok vedle, já sama to vyzkoušela.
Pro dnešní variantu jsem si však vybrala bílou čokoládu s pistáciemi a jsem s touto variantou velmi spokojená..=)
Těsto:
- 225 g másla
- 285 g hladké mouky
- 2 vejce + 1 žloutek
- 100 g třtinového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g kukuřičného škrobu (lze nahradit vanilkovým pudinkem)
- lžička soli
- půl lžičky prášku do pečiva
- 100 g bílé čokolády
- 60 g pistácií (vyloupaných)
Postup:
V hrnci rozpustíme máslo a dáme stranou.
V míse si smícháme mouku se solí, práškem do pečiva a kukuřičným škrobem.
Čokoládu a pistácie nasekáme na menší kousky.
Do chladnějšího másla metličkou zašleháme oba cukry, vejce a žloutek, nejlépe pokojové teploty.
Do máslové směsi postupně zašleháváme sypkou směs a nakonec vmícháme ořechy s čokoládou.
Těsto rozprostřeme v menším pekáčku vyloženém pečícím papírem, vložíme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme 25 - 30 minut.
Jakmile těsto začne lehce zlátnout, vyzkoušíme špejlí, zdali špejle vyjde z těsta čistá a rovnou vyjmeme z trouby.
Blondie by nemělo být suché, proto je potřeba dát si pozor, aby se zbytečně nepřepeklo.
Po vytažení z trouby jej necháme zcela vychladnout, ale nevím, kdo z vás odolá a neochutná ještě teplý kousek..=)