CHERRY POPPY SEED CAKE
S jistotou nemohu říci, odkud tento recept pochází, protože se peče jak v Německu, tak v Anglii či Americe nebo i Francii. S největší pravděpodobností však jeho původ je v Německu, ale kdo ví..
Další věc, kterou musím uvést na pravou míru je, že mák nikdy nepatřil mezi mé favority a až v posledních letech mu přicházím na chuť (je zvláštní, jak se v průběhu let člověku mění chutě), a tak pro mě byl tento koláč v podstatě výzvou. Jediné jeho plus pro mě bylo, že jsou v něm obsaženy třešně, které zbožňuji. Proto jsem si řekla, že trocha máku jej nemůže úplně zkazit.
A výsledek? V kuchyni pod skleněným poklopem se ukrývá koláč, ze kterého si chodím často ukrajovat..=)
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 120 ml oleje
- 230 g bílého jogurtu
- 3 vejce
- 30 g máku
- 1 lžička soli
- 1 lžička a půl prášku do pečiva
- šťáva a kůra ze středně velkého citronu
- 200 g půlených třešní
Maková drobenka:
- 10 g másla
- 20 g ovesných vloček
- 20 g máku
- 20 g cukru krystal
- 35 g hladké mouky
- špetka soli
Postup:
V jedné míse smícháme mouku s mákem, solí a práškem do pečiva.
Do druhé mísy nasypeme cukr, ke kterému přidáme kůru z citronu a směs promneme pomocí prstů.
Po té přidáme oleje a citronovou šťávu a řádné promícháme.
Dále zašleháme vejce, jedno po druhém.
Do tekuté směsi střídavě zašleháme sypkou směs a jogurt.
Do těsta přidáme třešně, promícháme a těsto nalejeme do předem vymazané a vysypané formy.
Ve třetí míse smícháme mouku s vločkami, cukrem, solí a mákem.
Do sypké směsi přidáme změklé máslo, celou směs promneme mezi prsty a drobenkou posypeme připravený koláč, který vložíme do předehřáté trouby na 180°C pečeme 45minut.
Upečený koláč pak přesuneme na mřížku a necháme jej zcela vychladnout.