CHERRY POPPY SEED CAKE


S jistotou nemohu říci, odkud tento recept pochází, protože se peče jak v Německu, tak v Anglii či Americe nebo i Francii. S největší pravděpodobností však jeho původ je v Německu, ale kdo ví..

Další věc, kterou musím uvést na pravou míru je, že mák nikdy nepatřil mezi mé favority a až v posledních letech mu přicházím na chuť (je zvláštní, jak se v průběhu let člověku mění chutě), a tak pro mě byl tento koláč v podstatě výzvou. Jediné jeho plus pro mě bylo, že jsou v něm obsaženy třešně, které zbožňuji. Proto jsem si řekla, že trocha máku jej nemůže úplně zkazit.

A výsledek? V kuchyni pod skleněným poklopem se ukrývá koláč, ze kterého si chodím často ukrajovat..=)


Těsto:

- 250 g hladké mouky

- 150 g cukru krystal

- 120 ml oleje

- 230 g bílého jogurtu

- 3 vejce

- 30 g máku

- 1 lžička soli

- 1 lžička a půl prášku do pečiva

- šťáva a kůra ze středně velkého citronu

- 200 g půlených třešní


Maková drobenka:

- 10 g másla

- 20 g ovesných vloček

- 20 g máku

- 20 g cukru krystal

- 35 g hladké mouky

- špetka soli


Postup:

V jedné míse smícháme mouku s mákem, solí a práškem do pečiva.

Do druhé mísy nasypeme cukr, ke kterému přidáme kůru z citronu a směs promneme pomocí prstů.

Po té přidáme oleje a citronovou šťávu a řádné promícháme.

Dále zašleháme vejce, jedno po druhém.

Do tekuté směsi střídavě zašleháme sypkou směs a jogurt.

Do těsta přidáme třešně, promícháme a těsto nalejeme do předem vymazané a vysypané formy.

Ve třetí míse smícháme mouku s vločkami, cukrem, solí a mákem.

Do sypké směsi přidáme změklé máslo, celou směs promneme mezi prsty a drobenkou posypeme připravený koláč, který vložíme do předehřáté trouby na 180°C pečeme 45minut.

Upečený koláč pak přesuneme na mřížku a necháme jej zcela vychladnout.