CRINKLES


Právě nastala ta pravá chvíle na kakaové sušenky, které vypadají jako by je pokryl čerstvě napadaný sníh..=)

Ačkoli jsem měla velkou snahu, nepodařilo se mi zjistit, kde mají tyto sušenky svůj původ. Pečou se totiž v Americe, Německu i Holandsku a nejčastěji se podávají o Vánocích.

Nicméně, ať je jejich původ jakýkoliv, musím říct, že jsou choťově naprosto úžasné. Na povrchu jsou křupavé a vevnitř krásně vláčné. Kombinace cukrové pokrývky a hořkého kakaa je prostě dokonalá.


Těsto na 30 ks:

- 128 g hladké mouky

- 160 g cukru krystal

- 60 g holandského kakaa

- 90 ml oleje

- 2 vejce

- 1 lžička prášku do pečiva

- ½ lžičky soli

- cukr moučka na obalení


Postup:

V jedné míse smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.

V další míse smícháme dohromady kakao s cukrem, do kterého zapracujeme olej a po té vejce, jedno po druhém.

Do tekuté směsi postupně zapracujeme sypkou směs.

Vypracované těsto bude velmi lepivé, proto jej odložíme minimálně na 4 hodiny do ledničky, aby se s ním dalo lehce pracovat.

Po odpočinku nabíráme těsto pomocí čajové lžičky a vytváříme kuličky, které obalíme v cukru moučce a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a vložíme na předehřáté trouby na 175°C a pečeme pouze 10 minut.

Po vytažení plechu z trouby na něm necháme sušenky ještě 5 minut odpočívat a po té je přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.

* Kuličky klademe dostatečně daleko od sebe, protože při pečení nabudou.