CRINKLES
Právě nastala ta pravá chvíle na kakaové sušenky, které vypadají jako by je pokryl čerstvě napadaný sníh..=)
Ačkoli jsem měla velkou snahu, nepodařilo se mi zjistit, kde mají tyto sušenky svůj původ. Pečou se totiž v Americe, Německu i Holandsku a nejčastěji se podávají o Vánocích.
Nicméně, ať je jejich původ jakýkoliv, musím říct, že jsou choťově naprosto úžasné. Na povrchu jsou křupavé a vevnitř krásně vláčné. Kombinace cukrové pokrývky a hořkého kakaa je prostě dokonalá.
Těsto na 30 ks:
- 128 g hladké mouky
- 160 g cukru krystal
- 60 g holandského kakaa
- 90 ml oleje
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- cukr moučka na obalení
Postup:
V jedné míse smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.
V další míse smícháme dohromady kakao s cukrem, do kterého zapracujeme olej a po té vejce, jedno po druhém.
Do tekuté směsi postupně zapracujeme sypkou směs.
Vypracované těsto bude velmi lepivé, proto jej odložíme minimálně na 4 hodiny do ledničky, aby se s ním dalo lehce pracovat.
Po odpočinku nabíráme těsto pomocí čajové lžičky a vytváříme kuličky, které obalíme v cukru moučce a poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a vložíme na předehřáté trouby na 175°C a pečeme pouze 10 minut.
Po vytažení plechu z trouby na něm necháme sušenky ještě 5 minut odpočívat a po té je přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
* Kuličky klademe dostatečně daleko od sebe, protože při pečení nabudou.