DÁNSKO - SMØR BULLAR
Ačkoli tyto sušenky evokují na první pohled spíše sněhové koule, říká se jim máslové sušenky. Kam se řadí svým původem, je trochu těžší říct.
Přivlastňují si je jak v Dánsku, tak také třeba ve Finsku, Řecku, Rusku, Mexiku, Itálii a Německu. Verze se od sebe trochu liší, například použitím různých druhů ořechů.
Pokud se však budeme držet dánské verze, tak použijeme pekanové ořechy.
A co je hlavní, toto není recept pro ty, za které všechno odpracuje stroj, protože zde je potřeba práce s těstem v teplých rukou, aby se vše krásně spojilo.
Těsto na cca 30 sušenek:
- 130 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 280 g hladké mouky
- čtvrt lžičky soli
- lžička vanilky
- 100 g pekanových ořechů
- moučkový cukr na obalení
Postup:
V míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny.
Po té do másla přidáme prosátou mouku, sůl, vanilkový extrakt, nasekané pekanové ořechy a z celé směsi vypracujeme těsto, které necháme odpočívat alespoň 30 minut v ledničce.
Z těsta vytvoříme menší kuličky, které klademe dostatečně od sebe na plech vyložený pečícím papírem.
Plech vložíme do předehřáté trouby na 160°C.
Sušenky pečeme 8 - 10 minut, nesmí však zhnědnout.
Sušenky necháme 3 minutky vychladnout a po té je obalíme v moučkovém cukru a přeneseme na mřížku, kde zcela vychladnou.
Pokud chcete sušenky dostatečně sladké, po úplném vychladnutí se ještě jednou obalují v moučkovém cukru.
Já osobně jsem je však obalovala pouze jednou.