DUNDEE
Tento dort je původem z 19. století a začala jej vyrábět marmeládová společnost Keiller. Byl to první komerční dort masové výroby.
Ano, toto není zrovna zajímavý příběh, ale existuje však ještě jeden starší.
Za vlády královny Marie Stuartovny se tento dort připravoval s glazovanými třešněmi na povrchu, které však neměla ráda a tak byly nahrazeny mandlemi.
Kdo ví, zda-li je toto pravda..? =) Hlavní je však pouze to, že tento dortík je krásně voňavý, chuťově velmi zajímavý a k čaji si jej dává i královna Alžběta..=)
Těsto:
220 g hladké mouky
175 g másla
130 g hnědého cukru
3 vejce
3 lžíce marmelády s pomerančovou kůrou
2 lžíce whisky
100 g brusinek
350 g rozinek
100 g mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžička perníkového koření
Postup:
Ze všeho nejdřív si spaříme mandle, které po vychladnutí oloupeme (pokud si rovnou nekoupíte oloupané).
Vyšleháme si máslo s cukrem, aby bylo nadýchané.
Do másla dále zašleháme marmeládu a vejce, jedno po druhém.
Dále zašleháme sůl, prášek do pečiva a perníková koření.
Nakonec postupně do směsi zašleháme mouku.
30g mandlí nasekáme nahrubo a společně s brusinkami a rozinkami pouze vařečkou vmícháme do těsta.
Nakonec do těsta přilijeme whisky a promícháme.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme jej a poklademe mandlemi do soustředných kruhů.
Takto připravený dort vložíme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme hodinu a půl.
* Teplotu a dobu pečení určitě dodržte, i když se Vám může zdát dlouhá.
Ve mně tento dortík evokuje Vánoce, takže je určitě vhodná doba na to jej vyzkoušet..=)