DÝŇOVÝ KOLÁČ
Dýňový koláč si většina z nás představí u příležitosti Díkůvzdání, ale pro mě by to nebyl podzim bez dýní. Dýňová polévka a koláč jsou pro mě velkým podzimním potěšení.
Když jsem však poprvé ochutnala dýňový koláč s klasickou kašovitou náplní, nebyla jsem velmi nadšená. Koláč byl velmi hutný a těžký a tak jsem si recept trochu upravila a tahle podoba mi přijde dost odlehčená a chutná a tak jsem dýni místo vaření pouze nastrouhala a ne, opravdu ne, už ji nijak nedusím a nic dalšího jí neprovádím..=) Zůstává krásně šťavnatá, tak se toho nebojte a zde je recept.
Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 120 g másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce vody
- špetku soli
Náplň:
- 400 g dýně
- 2 jablka
- skořice
- 3 lžíce cukru
- citronová kůra a šťáva z poloviny citronu
- 100 g mandlí
Postup:
Z mouky, másla, prášku do pečiva, vody a soli vypracujeme těsto, které rozložíme do vymazané a moukou vysypané formy na koláč.
Oloupanou dýni nastrouháme nahrubo, přidáme jablka nastrouhaná najemno, šťávu a kůru z citronu.
Množství cukru a skořice záleží na každém. Se třemi lžícemi cukru není koláč přeslazený, ale určitě může být sladší.
Nakonec spaříme a oloupeme mandle. Část si necháme na ozdobu koláče a zbytek nasekáme nadrobno a přidáme ke směsi, kterou pořádně promícháme, dáme na korpus a ozdobíme mandlemi.
Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 35minut.
Ano, korpus je opravdu slaný, ale myslím si, že se k dýňové náplni velmi hodí.