DÝŇOVÝ KOLÁČ


Dýňový koláč si většina z nás představí u příležitosti Díkůvzdání, ale pro mě by to nebyl podzim bez dýní. Dýňová polévka a koláč jsou pro mě velkým podzimním potěšení. 

Když jsem však poprvé ochutnala dýňový koláč s klasickou kašovitou náplní, nebyla jsem velmi nadšená. Koláč byl velmi hutný a těžký a tak jsem si recept trochu upravila a tahle podoba mi přijde dost odlehčená a chutná a tak jsem dýni místo vaření pouze nastrouhala a ne, opravdu ne, už ji nijak nedusím a nic dalšího jí neprovádím..=) Zůstává krásně šťavnatá, tak se toho nebojte a zde je recept.


Na korpus:

- 200 g hladké mouky

- 120 g másla

- 1,5 lžičky prášku do pečiva

- 4 lžíce vody

- špetku soli


Náplň:

- 400 g dýně

- 2 jablka

- skořice

- 3 lžíce cukru

- citronová kůra a šťáva z poloviny citronu

- 100 g mandlí


Postup:

Z mouky, másla, prášku do pečiva, vody a soli vypracujeme těsto, které rozložíme do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. 

Oloupanou dýni nastrouháme nahrubo, přidáme jablka nastrouhaná najemno, šťávu a kůru z citronu. 

Množství cukru a skořice záleží na každém. Se třemi lžícemi cukru není koláč přeslazený, ale určitě může být sladší. 

Nakonec spaříme a oloupeme mandle. Část si necháme na ozdobu koláče a zbytek nasekáme nadrobno a přidáme ke směsi, kterou pořádně promícháme, dáme na korpus a ozdobíme mandlemi. 

Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 35minut.

Ano, korpus je opravdu slaný, ale myslím si, že se k dýňové náplni velmi hodí.