FINSKO - Sušenky s kardamomem
Skořice je jistě vánoční vůní, ale já mám pocit, že na další krásnou vůni se celkem zapomíná. Možná se jen tolik nepoužívá, což je o to větší škoda.
Mluvím o kardamomu. Vůně i chuť, kterou já osobně naprosto zbožňuji a dopřát si ji v křehkých máslových sušenkách o Vánocích je zkrátka jasná volba.
Tyto sušenky krásně provoní byt a navíc jsou tak jednoduché, že za hodinu budete mít i uvařenou kávu a k ní si budete dopřávat ještě teplé sušenky.
Těsto na cca 35 sušenek:
- 120 g hladké mouky
- 115 g másla
- 85 g cukru krystal (kdo má, může použít trochu vanilkového a doplnit krystalem)
- 1 vejce
- čtvrt lžičky jedlé sody
- lžička kardamomu
- čtvrt lžičky soli
Postup:
V jedné míse si smícháme mouku se solí a jedlou solí.
V druhé míse si vyšleháme vejce do pěny, dále zašleháme postupně cukr, rozpuštěné máslo a nakonec kardamom.
Do krémové směsi postupně zašleháme sypkou směs.
Takto připravené těsto nabíráme lžičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem v dostatečné vzdálenosti, protože se sušenky roztečou do stran.
Plech vkládáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 10 - 12 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
Upečené sušenky necháme 3 minutky na plechu a po té je přesuneme na mřížku, kde je necháme zcela vychladnout.
*Nebojte se konzistence těsta, opravdu působí spíše jako krém nežli klasické těsto na vál.