FLY CEMETERY
Ano, ti kteří umí anglicky, čtou správně Muší hřbitov.
Když jsem tento koláč viděla na trhu ve Skotsku, ani jsem se nerozmýšlela nad tím, jak vypadá nebo jaký bude, ale už jen kvůli samotnému názvu jsem jej chtěla ochutnat..=)
První věc, která mě napadla, že je příliš sladký (a to bylo ještě v době, kdy jsem cukru dostatečně holdovala). Jedná se vlastně o dva plátky těsta, mezi kterými je velké množství rozinek, které Skotům připadají na první pohled jako mrtvé mouchy, proto tento název. Jsou to hold vtipálci..=D
Ve Skotsku se peče s rozinkami, ale třeba v Severním Irsku jej dělají s černým rybízem, takže vlastně s takovými menšími mouchami..=D
Nicméně je velmi jednoduchý, sám o sobě dost sladký, takže cukr v těstě jsem ubrala na minimum, kvůli sladké náplni a i tu jsem příliš nesladila, protože všichni víme, jak jsou rozinky sladké.
Pokud někdo chce, může si jej pocukrovat po upečení a musím říct, že ještě teplý je opravdu moc chutný.
Těsto:
450 g hladké mouky
225 g másla
10 g cukru
lžička soli
studená voda
Náplň:
340 g rozinek (já použila mix., velké i malé)
střední jablko
30 g třtinového cukru
vejce na potření
Postup:
Do mísy si dáme změklé máslo, mouku, cukr a sůl a vypracuje něco jako drobenku.
Aby se nám těsto spojilo, po malých dávkách přiléváme studenou vodu, opravdu po velmi malých, aby těsto zbytečně nelepilo a nemuseli jste přidávat mouku navíc.
Těsto si přeneseme na vál, aby se nám lépe zpracovalo a zcela spojilo.
Po té jej zabalíme do folie a dáme alespoň na 30 minut do ledničky.
Mezitím si smícháme rozinky s cukrem a přidáme k nim jablko nakrájené na malé kousky.
Těsto si rozpůlíme a vyválíme na cca 5mm placku, kterou dáme na pečící papír, který pak přeneseme do pekáčku.
*Já použila pekáček rozměru 27 x 22cm a určitě může být o kousek větší, těsta bylo dost.
Na první vrstvu vysypeme směs rozinek s jablkem a přikryjeme druhým plátem těsta, který zpracujeme stejně jako ten první.
Těsto na okrajích pomocí prstů spojíme a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30minut.