LEMON LOAF WITH POPPY SEEDS
Loaf je v doslovném překladu bochník, avšak v pekařském světě by se dal též onačit jako chlebíček.
Anglický recept na tea loaf původem z Yorkshiru se však skládá ze základních surovin jako je mouka, rozinky a čaj.
Protože však peču dnes tento chlebíček ve stejné formě, nechám mu i jeho označení loaf, jen pozměním ingredience a nahradím je citronem a mákem, protože tahle kombinace je opravdu chutná..=)
Těsto:
- 175 g hladké mouky
- 175 g másla
- 175 g třtinového cukru
- 3 vejce
- šťávu z jednoho většího citronu
- citronovou kůru ze dvou větších citronů
- 10 g prášku do pečiva
- lžičku soli
- 40 g máku
Sirup:
- šťávu z jednoho většího citronu
- 100 g třtinového cukru
Postup:
Ze všeho nejdřív si připravíme citrony. Oba citrony umyjeme, nastrouháme kůru a šťávu z každého citronu si dáme zvlášť.
Do jedné mísy prosejeme hladkou mouku, do které přidáme sůl a prášek do pečiva.
V další míse si vyšleháme máslo do pěny, do které zašleháme cukr.
Dále do máslové směsi zašleháme vejce, jedno po druhém.
Po té postupně zašleháme mouku a nakonec přidáme mák, kůru z obou citronů a šťávu z jednoho citronu. Vše důkladně promícháme.
Těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy, kterou vložíme do předehřáté trouby na 170°C a pečeme 35 - 40 minut.
Mezitím, než se těsto upeče, si připravíme sirup.
Citronovou šťávu a cukr dáme do hrnce a necháme povařit, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Jakmile je chlebíček upečený, propícháme jej špejlí, zalejeme sirupem a necháme vychladnout.
*Na polití chlebíčku jsem nevyužila všechen sirup, aby nebyl příliš rozmáčený, ale tohle je na zvážení každého z vás..=)
*Co se mě osobně týče, nemusím chlebíček vůbec sirupem polévat. Sám o sobě je úžasně nadýchaný, měkkoučký a i tak dostatečně provoněný citronem. Záleží však na každém, pro mě je politý chlebíček zbytečně sladký, ale já všeobecně málo sladím.