ŠVÉDSKO – OTISKY PALCE
Těmto sušenkám se také říká ptačí hnízda nebo švédské čajové sušenky. Dělají se především na Vánoce a jejich příprava je velmi rychlá a snadná..=)
Těsto na 20 sušenek:
- 115 g másla
- 60 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 230 g celozrnné mouky
- půl lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na obalení:
- 1 bílek
- 100 g mandlí
Náplň:
- džem
Postup:
Vyšleháme máslo s cukrem a poté do krému zašleháme žloutek. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Postupně přisypáváme sypkou směs do máslového krému, až se vše spojí. Z těsta tvoříme malé kuličky, které obalíme v mírně rozšlehaném bílku a rozsekaných mandlích. Kuličky dáme na plech a do každé z nich zatlačíme palcem, aby vznikl důlek. Pečeme v předehřáté troubě na 160C jenom 5 minut. Po vytažení z trouby můžeme hned plnit džem. Klasicky se plní jahodovým nebo malinovým džemem, ale to záleží na každém. Já osobně je naplnila višňovým džemem, který mi nejvíc chutná..=)
* Kuličky můžete obalit i jinými ořechy, např. pistáciemi. Pokud nebudete chtít, nemusíte použít žádné ořechy, ale bez nich to prostě není ono. S ořechy to zkrátka krásně křupe..=)