ŠVÉDSKO – PEPPARNÖTTER
Jedna z věcí, která mi vždy spolehlivě přesvědčí o tom, že jsou Vánoce, je vůně perníčků. Jediný problém, který však s nimi mám, je ten, že ne vždy vydrží dlouho měkké.
A ačkoli už máme po svátcích, nevidím jediný důvod k tomu, proč si ještě něčím malinkým atmosféru Vánoc nepřipomenout, zvláště v podobě těchto malých úžasně voňavých perníčkových sušenek.
Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 40 g cukru krystal
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky čerstvého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- cca 30 ks ořechů (mandle, lískové ořechy,..)
Postup:
V jedné míse si smícháme mouky se solí, jedlou sodou, kardamomem a skořicí.
V hmoždíři si rozdrtíme hřebíček (sušenky budou díky němu úžasně vonět) a přidáme jej do mouky.
V další míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny.
Dále zašleháme med a poté vejce.
Do máslové směsi postupně zapracujeme mouku s kořením.
Nakonec oloupeme kousek zázvoru a přes lis na česnek vymačkáme do těsta jeho šťávu.
Z vypracovaného těsta tvoříme malé kuličky, které malinko zploštíme a poklademe na plech vyložený pečícím papírem.
Na každou sušenku po té poklademe jeden ořech.
* Pokud použijeme mandle, nejprve je oloupejte.
Sušenky vložíme do předehřáté trouby na 175°C a pečeme max. 15 minut, aby byly zlatavě hnědé a nebyly zcela vysušené.
Po vytažení z trouby je necháme zcela vychladnout.
* Pokud je přes noc uložíte do uzavíratelné nádoby, do rána budou zcela měkké.
* Tyto sušenky nejsou příliš sladké..=)
* Ve Švédsku se vždy používají mandle, které jsem sice neměla zrovna po ruce, ale myslím, že ani s lískovými ořechy neuděláte chybu..;)