ZÁZVORKY


Cukroví, které zkrátka k Vánocům patří. Jeho vůně provoní celý byt a určitě okouzlí i ty z Vás, kteří zázvoru příliš neholdují..=) 

Toto cukroví se objevovalo již na stolech našich babiček. 

Recept je velmi jednoduchý, jen je třeba si pohlídat čas na upečení, protože se zázvorky musí rozležet, a proto je potřeba si je připravit 2 až 3 týdny před Vánoci, jinak si je můžete namáčet v čaji..=)


Těsto na zhruba 100 kusů (záleží na velikosti vykrajovátek):
- 280 g moučkového cukru

- 2 vejce

- 2 žloutky

- 20 - 30g čerstvého zázvoru (s práškem nelze srovnávat)

- 300 g hladké mouky 


* U mouky velký pozor - záleží hodně i na velikosti vajíček, při posledním pečení jsem přidávala asi ještě 100g mouky navíc. Těsto by mělo být krásně vláčné a nelepivé, ale pozor ať není hodně moučné.


* Co se týče zázvoru, nebojte se jej a opravdu ničím nenahrazujte.


Postup:
Cukr, vejce a žloutky vyšleháme do pěny, zašleháme zázvor a přidáváme postupně mouku. 

Na vále vypracujeme hladké těsto. Rozválené těsto může být velmi tenké. 

Tvar vykrajovátek nechám na Vás, existuje přesný tvar vykrajována pro zázvorky, ale já si letos vybrala hvězdičky..=)


A teď velký pozor, těsto rovnou nepečeme, ale necháme ho schnout, já jej nechávám na lince, kdo chce, může i na plechu vyloženém papírem. 

Druhý den před pečením se zázvorky otočí spodní stranou vzhůru. Proč? Protože na spodní straně zůstanou vlhké a to potom v troubě vytvoří ten správně nafouknutý tvar. 

Schnout by neměly více než 12 hodin. Pečeme na 180°C asi 5 minut, pak zmírníme na 160°C a dopečeme do zlatova.